S Merty jsou žerty

Zachyceno cestou na koncert v Dobříši, v Dobříši a cestou zpátky:

Jednou jsem usnul na svém vlastním koncertě. To jsem se ti tak rozhodl, že dám sólo, opřel jsem se přitom bradou o kytaru… a najednou slyším, že lidi nějak divně mručí…

Kde tady mají panákový odbor? Je nějaký vysoký tlak.

Někdo jezdí za vyšším tlakem do Chorvatska. My si tu dáme fernety a ještě nabudíme regionální ekonomiku… Já se teď cítím být někde u Splitu… tak hlavně, abychom neskončili v Albánii.

Jednou v Šumperku na Blues alive hrála Silvia Josifoská a povídá, jestli by se nenašel nějaký muzikant, co by jí zazpíval vokál. Tak jsem se přihlásil, radostně dovláaál na pódium… vyhodila mě s tím, že chtěla muzikanta. Po koncertě se omlouvala, že nevěděla, kdo jsem, že myslela, že jde o individuum z ulice… Což vlastně nebylo daleko od pravdy.

Za komunistů se mě manželka po koncertech ptávala: „tak kolik jich tam bylo?“
„Dva“, odpovídal jsem.
Myslela estébáky.
Po revoluci se mě manželka po koncertech ptávala: „tak kolik jich tam bylo?“
„Dva“, odpovídal jsem.
Myslela diváky.

Mě do odposlechu vůbec nedávej. Já se slyším ze sálu.

Škoda, že si teď vzpomínám jen na těch pár historek z Dobříše, protože Merta je studnice a sype to z rukávu soustavně – pokud tedy zrovna nespí nebo nečte.

Spolupracovat s VM je ojedinělá směs „ve střehu“ a „v pohodě“. Na společných koncertech s Hromosvodem spolu dohromady hrajeme tři písničky, přičemž forma se mění prakticky pokaždé – dle Vláďovy nálady. Především když se občas před vystoupením zeptá, jak že to vlastně je… to je pak stoprocentní záruka, že to bude ve finále úplně jinak.

Hraní s Vladimírem v duu je ještě větší jízda. Jednou v Rožnově měl horečku a rozsah oktávu (spodní), tak si na pódiu vymyslel, že zahrajeme pár pecek od Johnyho Cashe. A než jsem se stačil zeptat, které to budou, už načal první z nich. Po bloku cashovek následovala volná textově-hudební improvizace na Vláďou nastolené téma „Michal David je čurák“… Zní to napínavě, ale je to radostné. Protože každý koncert je úplně jiný. A když na hodinu vypnou elektriku, jako v listopadu na Webrovce, Mertovi proud nechybí. Dá to i bez něj. Jen je třeba zjednat si klid v sále. Pro lepší představu doporučuju toto video: http://www.youtube.com/watch?…

P.S.: Merta je první muzikant, který mi vrátil půlku honoráře s tím, že „to je moc“. Je radostné dotýkati se hvězd.

Ondřej