Vladimír Merta - rozhovor pro festival Trutnoff 2015

Je pro tebe Trutnoff „běžná štace“, nebo k němu máš nějaký speciální vztah? Je jeho atmosféra opravdu „magická“?

Hraju tu počtvrté, popáté… Je to taková rychlovka, odehraj a uvolním místo. Magii nacházím v tichu, usebrání. Vzájemné překřikování, šizené jídlo, prach a pobíhání připomínají spíš tržiště.

**
Na co se na Trutnoff těšíš?**

Na ostatní kapely, náhodná setkání, koutky ve stínu.

**
V rámci festivalu proběhne i divadelní jednoaktovka Václava Havla v podání divadla Na Tahu Andreje Kroba. Nemýlíme-li se legendární nahrávka této hry, kde Václav Havel hrál Vaňka, tudíž sám sebe a sládka Lanďák, se natáčela u tebe. Poté vyšla ve Švédsku u Pallase ve vydavatelství Šafrán. Na co si vzpomínáš v této souvislosti?**

Na smutek Odcházení velkých postav hry.

Za jakých okolností a v jaké atmosféře se nahrávka pořizovala?

Magneťák ležel na posteli, akustiku zlepšovaly dětské pleny, lítal jsem všem pro pivo. Režisér Pistorius precizně vedl neřiditelnou střelu a přeslušnělého slušňáka. Nejdéle se zkoušela slavná poslední věta.

A jakou odměnu sis za ni vysloužil? :)

Havel mi dal třetinku koňaku. Byl zvyklý, že pro něj každý dělá rád a zdarma.

O Trutnoffu se hovoří jako o „jiném“ festivalu. Nejde zde výhradně o muziku, ale i o jistý životní postoj, který každoročně shrnuje věnování festivalu – jeho letošní ročník je věnován svobodě Ukrajiny, obětem holocaustu a náboženské toleranci. Znamenají tato témata a tyto hodnoty také něco pro tebe?

Ne ve spojení s komercí festivalu, který si levně připisuje drahé hodnoty.

Jak asi víš, podhorský kmen nezve někdejší spolupracovníky StB, kteří mlčí o svém angažmá pro komunistickou policii. Myslíš si, že je to stále živé téma, nebo je to po čtvrtstoletí od skončení komunistického režimu již pasé?

Kádrováků je v národě dost. Podhorský kmen je iluze, jde o zašlou sebeoslavu jednoho pubertálního indiána. Problém by měl i Havel — spolupracoval s komunisty, kterým Stb jen poslušně sloužila.

Sleduješ dlouhodobé úsilí podhorského kmene o uhájení festivalého území a to, že se z rozhodnutí místní radnice postupně přetváří charakter dějiště přehlídky – okolí areálu Na Bojišti, který se postupně z klidové lesní zóny mění v průmyslový a obchodní areál? Myslíš si, že doba je prostě taková a nemá žádný smysl snahám o rozšíření obchodu vzdorovat?

Odchod obchodu!

Z tábora trutnoffského festivalu zaznívají obavy o budoucnost festivalu, že se jeho dějiště bude muset změnit. Místní radní totiž vyčlenili změnou územního plánu okolní pozemky protřebné pro pořádání festivalu k zastavění. Myslíš si, že je atmosféra festivalu přenosná i na jiné místo?



Atmosféra je těkavá látka. Každé místo si ji musí vydobýt znovu.

Pod hory přijíždíš v celkem mimořádném složení s Honzou Hrubým a Ondřejem Fenclem. Jistě nejen naše srdce pookřála a stanové kůže na našich teepee se zachvěla. Evokuje to legendarní Jam Sessiony či Čunderground, jejichž atmosféru mladší squaw a spolubojovníci nezažili. Jedná se o mimořádné a sváteční vystoupení?

Bratr nechť nás nezatěžuje velkými slovy. Rozbalíme to jako v klubu a – howgh.

**
Co na festivalu Trutnoff zahrajete?**

Staré kousky, Kdo cestou k moci vraždil, Astrologa… a sóla Honzy Hrubého s Ondrou Fenclem, který to celé dal do kupy… a Ondrův šikovný Hromosvod… a všichni dohromady.

Co bys vzkázal trutnovským posluchačům?

Worry! Be happy nestačí.